Wat doe je bij een motorstoring

Wat doe je bij een motorstoring?

 

Jij bent onderweg en het storingslampje van de motor gaat branden. Dat komt dus echt niet uit. Maar ja, wat houdt het in. Ga je het lampje negeren en rij je door of ga je dan toch maar stoppen en hulp erbij halen?

 

Het motorstoringslampje

 

Het motorstoringslampje is deel van het diagnosesysteem in de auto. Dit systeem houdt in de gaten of alle elektronica in de auto goed werkt. Sinds 1980 zijn bijna alle auto’s voorzien van elektronica zodat alles geregeld wordt doordat het accelereert tot de manier van werken zoals de elektrische ramen openen en sluiten. Die elektronica zorgt er voor dat een fout opgespoord wordt. Als er een probleem is in het diagnosesysteem, verschijnt het motorstoringslampje.

 

De oorzaak van een motorstoring

 

Dit kunnen verschillende oorzaken zijn. Het meest komt het voor dat de motorstuurdoos iets waarneemt wat niet klopt. De automonteur kan gerichter zoeken omdat er een foutcode opgeslagen wordt in het intern geheugen van de motorstuurdoos. De code bestaat altijd uit één letter en vier cijfers die uitgelezen kunnen worden met speciale apparatuur. Deze uitleesapparatuur wordt verbonden aan de auto en zo wordt de foutcode gelezen en kan de motorstoring gezocht en opgelost worden. Het is mogelijk om met een OBD-scantool de code zelf uit te lezen en op internet uit te zoeken.

 

Wat doe je als het motorstoringslampje verschijnt?

 

Wanneer dit lampje verschijnt, moet de auto nagekeken worden op korte termijn door een automonteur. Wanneer dat niet mogelijk is zorg dan dat je door middel van je zintuigen op merkt of er iets anders voelt, hoort of ziet. Merk je niet kan je door rijden. Wanneer er meerdere lampjes of verontruste geluiden gehoord worden stop dan altijd aan de kant van de weg. Zo breng je anderen niet in gevaar.

©2024 Groot aanbod, lage prijzen - Automotorparts.nl | Privacy statement